DE UNDE ESTE?

Whiskey-ul irlandez poate fi făcut în toată insula Irlandei, inclusiv în Republica Irlanda și Irlanda de Nord.

DIN CE SE FACE?

Whiskey-ul irlandez trebuie să includă orz maltrat și poate include și alte boabe de cereale nemalterate, rezultând patru tipuri principale de whiskey.

Malt: whiskey-ul irlandez malte se prepară cu orz maltrat 100% și distilat. Whiskey-ul cu un singur malt provine dintr-o singură distilerie.

Pot Still: Pot Still whiskey este obținut dintr-un amestec de minim 30% malt și minim 30% orz netăiat, cu până la 5% din alte cereale, și este distilat. Acest tip de whiskey provine dintr-o singură distilerie.

Cereale: whiskey-ul irlandez din cereale se face folosind cel mult 30% orz maltrat, în combinație cu alte cereale întregi nemaltate - de obicei porumb, grâu sau orz - și este distilat. Whiskey-ul single grain provine dintr-o singură distilerie.

Blended: whiskey irlandez amestecat este un amestec din oricare două sau mai multe stiluri de malț, pot still și whiskey din cereale.

CUM SE FABRICA?

Legea whiskey-ului irlandez din 1980 definește cerințele de bază pentru whiskey-ul irlandez, cu definiții detaliate al stilului din care provin de la divizia de dezvoltare a industriei alimentare a Departamentului Agriculturii. Whiskey-ul irlandez trebuie:

Sa fie obținut dintr-un amestec de orz maltrat, plus alte cereale  (opțional);

Să fie fermentat, distilat până la cel mult 94,8% ABV și maturizat în butoaie din lemn, cum ar fi stejarul, care nu depășește 700 litri timp de cel puțin trei ani în Republica Irlanda și / sau Irlanda de Nord;

Nu conține aditivi decât coloranții cu apă și caramel (e150a);

Sa pastreze caracteristicile materiilor prime (cu alte cuvinte, mirosul și gustul sa fie de whiskey);

Sa fie îmbuteliat la cel puțin 40% ABV.

Exemple:

Creativitatea amestecului a jucat un rol important în whiskey-ul irlandez, în parte datorită consolidării industriei la mijlocul secolului XX, care a rezultat în câteva decenii cu doar două distilerii irlandeze. Expresiile de bază ale unor mărci de top, precum Jameson, Bushmills, Midleton și Tullamore D.E.W. sunt în general amestecuri. Cu toate acestea, există o reînviere a altor stiluri, inclusiv whiskey-ul pot, cum ar fi Redbreast și Green Spot, precum și single malt de la Bushmills, Tyrconnell, Connemara și Teeling. Single grain rămâne cel mai evaziv, cu exemple din Teeling și Greenore.

Whiskey-ul irlandez trebuie să fie triplu distilat?

Nu. Nu există nicio cerință pentru trei distilări, iar la începutul secolului 19, ambele distilări duble și triple au avut loc în Irlanda. În timp ce tripla distilare în liniile de pot rămâne populară, există exemple de whiskey-uri cu distilare dublă, similare cu cele din Scoția.

Ce este cu „e” în whiskey-ul irlandez?

Ortografia whiskey-ului irlandez include de obicei un „e”, o ortografie familiară engleză americană. Cu toate acestea, statutul geografic protejat și legile privind etichetarea prevăd, de asemenea, „whiskey irlandez” și „uisce beatha Eireannach”.

De ce nu este whiskey irlandez afumat?

Fumul din whiskey este rezultatul uscării orzului maltrat pe un foc alimentat de turbă sau alte substanțe aromatice. Nu mai este o practică obișnuită cu whiskey-ul irlandez, dar există exemple, cum ar fi Connemara.

Whiskey-ul irlandez poate avea o declarație de vârstă?

Cu siguranță. Multe whiskey-uri irlandeze poartă o declarație de vârstă, care trebuie să reprezinte cel mai tânăr whiskey din amestec. Whiskey-urile irlandeze cu mențiuni de vârstă sunt adesea sunt mai ieftine decat whiskye-urile scoțiene de vârstă comparabilă.